Beausergent's Blog

– blog de semne şi minuni –

Simbolism


Zice AC în DV (amândoi îmi plac) că stoicismul era atât de cool încât nici nu mai era nevoie de creștinism și că „teologia are o problemă în plus pentru a justifica credința”. Teologia trebuie, care va să zică, să justifice credința și deci, la rigoare, să justifice venirea lui Iisus în lume. Greu, Doamne-Ți mulțam că nu-s teolog.

Citim, apoi, în Schmemann, „… același act al binecuvântării (apei) poate să însemne revelarea adevăratei „naturi” și adevăratului „destin” al apei, și astfel ale lumii, el poate fi epifania și împlinirea „sacramentalitătii” lor”.

Dar, apa e sfințită doar pentru cei care au participat, au ascultat cu atenție pătrunzătoare (așa cum o carte înseamnă Ceva, doar pentru cine a citit-o), pentru că, zice…

… mai încolo: „Simbolul este mijloc de cunoaștere a ceea ce nu poate fi cunoscut altfel, pentru că aici cunoașterea depinde de participare – întâlnire vie cu și pătrundere în acea „epifanie” a realității care este simbolul.”

Aaa, păi dacă o dăm pe simbolism atunci e simplu: a venit pentru că a auzit materia plângând.

Publicitate

octombrie 31, 2019 - Posted by | Uncategorized

2 comentarii »

  1. Ultima metaforă nu-și are rostul; ”Lacustra” lui Bacovia are în mod sigur o sursă etilică de inspirație. Vorbesc din experiență.

    Comentariu de Nautilus | octombrie 31, 2019 | Răspunde

    • Multumesc mult. Oricum, postarea o retrăsesem deja de pe FB. E prea lungă, nu e gata, n-are bold :). Contam pe ultima metaforă :). Totul trebuia să ducă la ea și ea să rezolve totul. Sursa etilică a inspirației poate că nu invalidează imediat și implicit produsul ei. Bacovia ar putea fi portretul zguduitor al profetului căzut, tânjind cu disperare după împlinirea întru adevăr, adevărul poetic în cazul lui.

      Comentariu de beausergent | octombrie 31, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: