Beausergent's Blog

– blog de semne şi minuni –

Despre eşec (un răspuns)


Lui m3shuggah

(care a avut amabilitatea să-mi răspundă la un comentariu de pe blogul lui alex. Am răspuns aici întrucât un comentariu precum cel de mai jos ar fi încălcat flagrant spiritul, litera şi concizia principiilor care guvernează acel blog.)

Fără falsă modestie, trebuie să spun că sunt expert în teoria şi practica eşecului şi nici tu (m3shuggah) nu pari a fi chiar novice. Se pare că, totuşi, venim din şcoli ale ratării diferite.

Principiile Şcolii eşecului pasiv presupun că vina eşecului personal este în cea mai mare măsură a celuilalt, a lotrului sartrian (“L’Enfer c’est lautre.” citezi tu.)

Şcoala eşecului pasiv este, însă, doar o etapă intermediară. Membrii acestei şcoli nu îşi pot reprima vocea interioară care le sopteşte permanent că au şi ei o parte de vină. Treptat, această parte de vină va avea o pondere tot mai mare în percepţia subiectului eşuant, iar când va ajunge să fie predominantă, şcoala eşecului activ poate considera că a cucerit un nou adept.

Şcoala eşecului activ presupune ca individul care face obiectul unui eşec pasiv să-şi asume vina de se fi adus în situaţia de dependenţă care să permită acest tip de eşec.

În plan practic, aderarea la principiile şcolii eşecului activ, implică găsirea unei alte modalităţi de asigurare a existenţei, iar în plan moral, la rigoare, ca o încununare a unui progres permanent în acestă asumare a vocaţiei eşecului, în lumina unei mistici de factură orwelliană, cei mai avansaţi ajung chiar să îşi ceară iertare partidului şi statului pentru vina de a se fi născut.

Puţini dintre noi, însă, au ajuns la acest nivel…

Reclame

ianuarie 21, 2011 - Posted by | Uncategorized

4 comentarii »

 1. Cu timpul, după multe eşecuri, învăţăm că cea mai bună cale este cea de mijloc, adică oareşce obiectivitate în a vedea conjunctura, ce nu a depins de noi, dar şi a ne asuma partea din eşec care ni se „datorează” 🙂
  Bine e să învăţăm cât mai repede, măcar cât să mai avem timp să ne exersăm învăţăminte pe noi eşecuri :))

  Comentariu de rontziki | ianuarie 21, 2011 | Răspunde

  • multumesc pentru vizita si comentariu.
   am scris acest post mai mult în glumă, sperând că va fi luat ca atare. 🙂

   Comentariu de beausergent | ianuarie 24, 2011 | Răspunde

 2. da si eu cred ca e o gluma de scoala cinica [a se vedea senecca]. dar si o cochetarie de stilistica intelectuala fiindca nu ai suporta aceasta realitate. din starea de conservare in care suntem s-ar putea sa nu apucam in viata asta sa treaca o sansa si pe linga noi; ca un tren de noapte mirosind a trandafiri. apuci sa te urci sau torni la securitate.

  Comentariu de vic | ianuarie 27, 2011 | Răspunde

  • multumesc, vic, pentru comentariu.
   in ultima vreme am publicat articole care mi se păreau jenante în privinţa conţinutului, dar pasabile stilistic.

   Comentariu de beausergent | ianuarie 29, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: