Beausergent's Blog

– blog de semne şi minuni –

Timpul şi eternitatea (II) – reluare


În urma intervenţiei lui Belle de Jour, am hotărât reluarea episodului II al miniserialului nostru.

Rezumatul episodului anterior.
„Locul e cunoscut dar clipa îl răstoarnă, îl face straniu, ruinat şi monumental. Înserarea se întinde dincolo de ea însăşi, iar ora, adiind a eternitate, este infinită, paşnică, de nepătruns. ” (pentru acest rezumat îi multumim lui j.r.jimenez şi orei25, de pe blogul căreia l-am cules).

Episodul anterior, integral, îl găsiţi aici. recomandăm cu căldură, celor care nu au vizionat primul episod, sa o facă, altfel s-ar putea să nu înţeleagă tot ce se întâmplă în episodul II.

Bun, deci în acest episod, îi dăm cuvântul colaboratorului nostru, Karl Jaspers, rugându-l să ne explice ce s-a întâmplat, de fapt, în primul episod.

să ne concentrăm asupra următoarelor fragmente din primul episod:
„…toate aceste obiecte banale şi uzuale îşi câştigaseră brusc, prin nu ştiu ce farmec, raţiunea de a fi. Ele existau împreună şi existau pentru mine.” „Însă cuvintele toate n-ar putea decât să sugereze realitatea unei prezenţe. Dintr-odată mă cotropi sentimentul că am acces la eternitate.”

„Filosofia începe cu întrebarea : „Ce este ?”. La o primă vedere există o mulţime de fiinţări, lucrurile aflătoare în lume, configuraţiile lumii vii şi ale celei lipsite de viaţă, nesfîrşita mulţime a tuturor celor care apar şi dispar. Dar ce este fiinţa în sens propriu, adică fiinţa care ţine totul laolaltă pe care se întemeiază totul şi din care provin toate cîte sunt?”

În mod normal, noi nu percepem lucrurile „aşa cum sunt ele în fiinţa lor”, ci doar ca proiecţii ale eului nostru subiectiv, cunoscător. Două sciziuni se produc: 1. între cel care cunoaşte (subiectul cunoscător) şi obiectul cunoscut, 2. între obiectul cunoscut şi celelalte obiecte. – comentariul meu, bsg.

„Ce înseamnă acest mister al sciziunii subiect-obiect, prezent în fiecare clipă ? Evident, faptul că fiinţa în întregul ei nu poate fi nici obiect, nici subiect, ci că ea trebuie să fie „cuprinzătorul” ce se manifestă în această sciziune.”

„Aşadar, orice lucru, orice conţinut al gîndirii, orice obiect se află într-o dublă sciziune : pe de o parte, se raportează la mine însumi, ca subiect cogitativ, pe de altă parte, la celelalte obiecte. În calitate de conţinut al gîndirii, el nu poate fi niciodată totul, totalitatea fiinţei, fiinţa însăşi. Din momentul în care ceva este gîndit, el se desprinde din sfera cuprinzătorului, constituindu-se ca obiect particular care se raportează atît la eu, cît şi la celelalte obiecte.
Cuprinzătorul este, aşadar, ceea ce doar se anunţă în gîndire. El însuşi nu ne apare niciodată, ci tot ceea ce ne apare se iveşte înăuntrul lui.”

Frapează paralelismul dintre următoarele două fraze:

Referindu-se la ideea de Cuprinzător Jaspers spune: „…prin forma sa, această idee deschide posibilităţi infinite pentru ca fiinţarea să se manifeste pentru noi şi totodată pentru ca întreaga fiinţare să devină transparentă.”

Şi ce-şi aminteşte povestitorul nostru din primul episod? „Ele existau împreună şi existau pentru mine.”

Deci iată, sunt momente în care transcendem gândirea şi fiinţa ni se înfăţişează întreagă şi pentru noi, depăşind ambele sciziuni al cunoaşterii noastre cotidiene, parţiale.

Ce mai pot să adaug decât că îmi amintesc că am trăit şi eu o experienţă asemănătoare. S-a întâmplat pe o stradă, pe la douăzeci de ani, student în Timişoara, mă întorceam de la tenis. Momentul a venit odată cu o boare înmiresmată de primăvară. Au fost câteva clipe…

Anyway

Episodul doi integral: Cuprinzătorul, ba chiar şi cu Note la Cuprinzătorul

noiembrie 12, 2009 - Posted by | Timp si eternitate

2 comentarii »

  1. mie mi se întâmplă cam o dată la câţiva ani, la un particular miros de clor dezinfectant, în combinaţie cu dumnezeu ştie ce altceva 🙂

    sigur nu e o încolăcire a sinapselor, aşa cum foarte complicat ne spun bio-chimiştii?

    Comentariu de ora25 | noiembrie 12, 2009 | Răspunde

  2. nu ştim de la ce se intâmplă. interesant e că se întâmplă…
    multumesc pentru vizită si comentariu, dar mai ales pentru promptitudinea lor! 🙂

    Comentariu de beausergent | noiembrie 12, 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: