Beausergent's Blog

– blog de semne şi minuni –

haimana, golan şi sceptic. ..


RADU COSAŞU DESPRE GEORGES BRASSENS

Adusese în cîntec vorbele cele mai normale, cele mai sărace, cele mai deşucheate şi mai dispreţuite, făcînd pe nebunul şi dîndu-se haimana, golan şi sceptic.
Aiurea! Avea o nobleţe a sufletului cum nici la dracu’ nu găseşti şi credea fanatic în solidaritatea de bistrou, în amorurile trăite prin parcuri în care îndrăgostiţii îşi spun un je t’aime patetic, în acordeoniştii de cartier care nu vor fi niciodată depuşi la Panteon, în frigul marmorei clasice.
Zicea despre el că e iarbă rea, că nimeni nu-l poate rumega, că nu se poate face din el coroană de înmormîntare, că nu poate trăi în turmă şi dacă asta pare imoral sau anormal, asta este, şi ce vă deranjează ca să mă iubiţi puţin?
Se lua la palme, „mamă, mamă, ce prost am fost!” cînd se îndrăgostise de una, Marinette, care-l lucrase mîrşav: se dusese să-i dăruiască o bicicletă – ea îşi cumpărase un automobil; se prezentase la ea cu un buchet de flori – trădătoarea tocmai îi spunea un je t’adore altuia; cumpărase un revolver s-o împuşte – ticăloasa murise dintr-o răceală rău plasată; luase o jerbă să i-o ducă la mormînt – bandita înviase! „Mamă, mamă, ce prost am fost!” Era dulce amicul. De-al nostru.
Tînjea după oarecare tandreţe, dar se prefăcea rece, rău şi cinic, capabil să-i spună femeii iubite: „am onoarea să nu-ţi cer mîna”.
Ca pe urmă să recunoască, escrocul, că are şi el, ca fiecare, suflet candriu de papugiu şi, după două palme aplicate aceleia, a treia e întotdeauna o dulce mîngîiere. Te puteai înţelege cu el.
Făcea pe donjuanul şi, nenorocitul, mărturisea că nimeni nu-i poate lua gustul primei îmbrăţişări, la 15 ani, pe plaja de la Sčte, unde voia să fie îngropat, umbra mormîntului său, de un farmec indefinisabil, urmînd să-i ferească pe amici de insolaţie!
Toate aceste nuvele şi schiţe – pe muzică. Melodiile lui ţi se topeau în gură şi în soba de tuci a inimii. Sunau hîrşîit şi şoltîc, se dezvoltau ştrengăreşte şi, şontîc-şontîc, prindeau un sunet singuratic, anarhic şi obsedant, ca tot ce e frumos.
Era bănuit de bunătate, parşivul. Te puteai înţelege cu el, dar „oamenii bine intenţionaţi” şi les bien pensants l-au prins: l-au băgat „la populişti”. Mare brînză! „Toate pluralurile sînt pentru proşti!”.
Brassens – cum decretase insolent şi suveran – nu împarte giulgiul cu nimeni.

Reclame

septembrie 29, 2009 - Posted by | Georges Brassens

6 comentarii »

 1. omul cu pisica 🙂 am tupeul si neobrazarea sa zic ca-l inteleg pe undeva si tot pe undeva ii seman. suflet hoinar de panglicar…

  Comentariu de ultimulunicorn | septembrie 29, 2009 | Răspunde

 2. cum tupeu si neobrazare? ca doar e de-al nostru… 🙂
  thx for the comment 🙂

  Comentariu de beausergent | septembrie 29, 2009 | Răspunde

 3. 🙂
  http://atelier.liternet.ro/articol/5224/Marius-Chivu-Radu-Cosasu-Antoaneta-Ralian-Mircea-Horia-Simionescu-Catalin-Stefanescu/Cartea-cu-Bunici.html
  asta imi place mie mult
  🙂
  dar si ce ai pus tu imi place
  ce e cu pisicile?
  cum e cu ele?
  de ce pisicile?
  o zi buna
  🙂

  Comentariu de Sakura | septembrie 29, 2009 | Răspunde

 4. 🙂 multumesc, sakura, pentru recomandari.
  pisicele erau ale unui nene, tonton George, nu stiu ce mai fac acuma. cum e cu ele? bine, altfel nu le-ar tine nimeni. de ce pisicile? ei, asta stiu numai ele… 🙂

  Comentariu de beausergent | septembrie 29, 2009 | Răspunde

 5. misto de tot postul asta.

  Comentariu de cinemavictoria | septembrie 30, 2009 | Răspunde

 6. uau! ma bucur ca ti-a placut, mai ales pentru ca ti-l promisesem. brassens & pisici. n-am fost prea convins de clip. erau aruncate cam la gramada. dar daca ti-a placut e OK! 🙂

  Comentariu de beausergent | septembrie 30, 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: