A apărut Beausergent !!!
Mi-am luat la repezeală nick-ul ăsta din lista personajelor lui Proust, când voiam să-mi fac, repede, undeva, un blog mai uşor de administrat. Numele ăsta a fost primul care mi-a plăcut (şi am căutat în ordine alfabetică!). „Beau”, nu sună rău, iar „sergent” vrea să zică: gradul mic, lipsa de pretenţii (“vos, que siempre te creiste poca cosa”). Când am avut răgazul să iau seama la ce am optat, am căzut pe gânduri, aşteptând cu oarecare îngrijorare momentul în care voi face cunoştinţă cu personajul al cărui nume am ales să mă reprezinte, nefiind nevoie să fii mare „nick-olog” ca să-ţi dai seama că odată cu nick-ul se presupune că împrumţi ceva şi din caracteristicile definitorii ale personajului ales.
Şi a apărut….
Fraţi şi surori, fiţi atenţi peste ce am dat!
„… Era cel puţin fericită, în seara aceasta, la gândul că toate aceste femei pe care nu le cunoştea deloc o vor vedea în tovărăşia unui domn, prieten cu ele, tânărul marchiz de Beausergent, fratele doamnei d’Argencourt, care frecventa deopotrivă amândouă societăţile şi cu a cărui prezenţă, femeilor din cea de-a doua le plăcea mult să se împodobească sub ochii acelora din cea dintâi. El luase loc în spatele doamnei de Cambremer, pe un scaun aşezat de-a curmezişul, ca să poată privi celelalte loji. Cunoştea toată lumea din ele şi, pentru a saluta, cu încântătoarea eleganţă a înfăţişării sale frumoase, cu pieptul scos în afară, cu capul său fin încadrat de păr blond, îşi înălţa, pe jumătate, trupu-i drept, iar un surâs în care se îmbina respectul şi lipsa de jenă flutura în ochii-i albaştri, gravând astfel cu precizie, în dreptunghiul planului oblic în care era aşezat, una din acele vechi stampe care înfăţişează un mare senior semeţ şi curtezan. Accepta astfel adesea să se ducă la teatru cu doamna de Cambremer; o întovărăşea curajos, în sală şi la ieşire, în vestibul, printre mulţimea de prietene mai strălucite pe care le avea acolo şi cărora evita să le vorbească, nevrând să le stingherească, de parcă ar fi fost într-o tovărăşie compromiţătoare. Dacă trecea atunci principesa de Guermantes, frumoasă şi uşoară ca Diana, lăsând să-i atârne în urmă un mantou incomparabil, făcând să se întoarcă toate capetele şi urmată de toţi ochii (de aceia ai doamnei de Cambremer mai mult decât de toţi ceilalţi), domnul de Beausergent se adâncea într-o conversaţie cu vecina lui, nu răspundea decât silit şi constrâns surâsului prietenos şi uluitor al principesei şi cu rezerva binecrescută şi răceala caritabilă a cuiva a cărui amabilitate poate să fi devenit deocamdată stingheritoare.”
Ei, ce ziceţi!?
28 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Arhive
- decembrie 2019 (1)
- noiembrie 2019 (3)
- octombrie 2019 (3)
- octombrie 2018 (1)
- martie 2018 (1)
- iulie 2017 (5)
- ianuarie 2017 (1)
- decembrie 2016 (2)
- aprilie 2016 (1)
- martie 2016 (3)
- octombrie 2015 (1)
- august 2015 (1)
-
Categorii
- – Bine că mi-s io deştept! –
- . vorbesc
- About us
- Actualitate
- breaking news
- ca să nu tac
- Caramida zilnică
- ce se dă şi ce se cerne
- Chuck Norris a numărat până la infinit. De două ori.
- Cine e Madison?
- Confesiunile unui om bun
- Că n-am mai postat demult
- De ce citim Proust ?
- Despre mine
- ex movies meis
- Filmul german
- Gâlceava înţeleptului cu televizorul
- Georges Brassens
- Ghici ghicitoarea mea
- Hero şi Leandru
- Inteligenţa eşuată
- Introducere la un mod de a fi
- K să mai râdem
- Klaus Kinski
- La cireşe
- La multi ani
- Le Petit Beausergent Illustré
- Leapsa colorata
- Literatură
- Muzică
- Nabokov
- Nietzsche
- Oameni
- Plume
- ready-made
- Romania actualitati
- scanare
- Secolul 20
- Semne de viata
- Sărbători Fericite!
- The Office
- Timp si eternitate
- Tristeti lusitane
- Uncategorizable
- Uncategorized
- When innocence reigns, evil is not far away
- Ţine-ţi mintea ta în iad şi nu deznădăjdui!
-
RSS
Entries RSS
Comments RSS
Lui Proust îi plăceau bărbaţii…
Am ajuns cu lectura la „Guermantes” care e intre „La umbra fetelor în floare” şi „Sodoma şi Gomora” şi până acum m-am delectat cu pagini sublime care denotă contrariul. Nu prea ştiu detalii biografice despre Proust, deci nu contest că ai fi mai informat în acest sens, dar dacă ai tras concluzia, poate în glumă, din descrierea personajului de mai sus, sa vezi cum le descrie, în acelaşi context, pe ducesa şi pe principesa de Guermantes…!
În altă ordine de idei, deşi puţin neliniştit din cauza conotaţiilor anagramei nickname-ului tău, am dat o raită prin blogul tău, dar datorită densităţii de idei, concepte & proiecte, nu m-am grăbit sa las vreun comentariu, până nu îmi pun puţină ordine şi limpezime în păreri.
Adică preferi o expectativă politicoasă…
Ai văzut că-l înjur pe Neamţu acolo şi ţi s-a făcut frică !
Stai un pic! Nici vorbă de aşa ceva. Poţi să-l înjuri pe Neamţu şi pe oricine altcineva după pohta inimii. Nici de expectativă politicoasă nu e vorba. Vreau doar să fiu adecvat în comentarii şi să nu fiu penibil. Pentru asta trebuie să-ţi înţeleg exact proiectul, anvengura şi termenii lui. Şi asta ia timp în măsura în care îmi doresc să le iau în serios. Mulţumesc pentru înţelegere.
Lasă, lasă, că ştim noi !
Nu vrei să te compromiţi şi gata…
Da’ vezi că Proust era homalău pe bune, aşa că, un nick ca „beausergent”…
Ce faci, îţi clarifici orientarea pe net, pe un blog ?!
Hmm, o fi fost Proust pe invers dar noi nu pentru asta il iubim. Nick-ul l-am luat la intamplare că mi-a placut cum sună. No comment asupra „clarificarii orientarii”, adica, hai sa fim seriosi! Iar cu restul, ai putzintică răbdare, sunt ardelean şi-mi ia mai mult timp sa inteleg chestii gen: adevărata evoluţie, entelehia lumii, echilibrarea contrariilor, materialism determinist. Mi-am scos la imprimanta: Adevărata evoluţie, Imaginarul şi acea „lesson” in English „The element of love”, ca să le pot citi în tihna. Fii pacient, te rog! Un lucru cert pot să-ţi spun deja. Şi ţi-o spun în postarea următoare.
Dar cum de nu te-ai supărat ?! Să fie vorba tot de ardelenismul tău „răbduliu” ?
Marea majoritate a inşilor cu care-am ciberconversat mi-au trântit bannarea-n nas şi pentru mult mai puţin…
Am un impuls pervers de a-ţi întinde bunăvoinţa la maximum cu ce i-a zis T. Caragiu lui M. Diaconu în „Actorul şi sălbaticii” : „Bă, tu ori eşti prost, ori eşti ardelean !”
OK : îţi cer anticipat scuze…
În privinţa imprimantei, mă simt onorat, zău ! Dar mai bine întreabă-mă, dacă tot avem contact web, că putem mult mai uşor lămuri lucruri.
Zizioulas e foarte tare. Şi eu mi-l scosesem la imprimantă, acum câţiva ani, când l-am descoperit. Traducerea lui din greacă-n engleză nu-i prea grozavă, dar e totuşi inteligibilă.
Asta mi-a placut cu T.Caragiu lui M.Diaconu. Stai ca acuma ma dor falcile. Nu mai pot continua. Mi-am scos la imprimanta ca mai citesc acasa, cand il supravaghez pe cel mic la baie, sau la televizor, sau in curte, sub prun, sau la serviciu cand nu ma supravegheaza sefii, etc. Si parca inteleg mai bine de pe hartie, nu stiu… Stai ca asa am ras ca inca nu mi-a trecut.
Da’ ştii ce-a răspuns Diaconu ?
„Şi una, şi alta, maestre…”
Succes cu ăla micu’ ! Chiar că e nevoie să fii ardelean apolinic cu „gen. next”…
foarte interesante dialogurile voastre
nu ştiu în ce sens sunt interesante? mie mi-e groază pe când se va întoarce din concediu. dacă se apucă să posteze pe la voi o să ne bannaţi pe amândoi. ce zici de ultima postare? o incercare timidă de a posta „a la maniere de ora 25” – no offence. 🙂
Şi ştii, textele de pe blogul tău mă răscolesc visceral. când zic în gând „This is my letter to the world” cuvinte atât de simple, enunţ atât de simplu, dar mă cutremur ca la paşii unui uriaş din picturile acelea!
remarcam la morf răutatea însoţită de o doză de corectitudine (câtuşi de puţin politică). oamenii cărora le place să fie răi se lasă de obicei furaţi de propriile îndrăzneli, cad în vulgaritate, etc. sper să nu se accentueze latura asta. iar la tine remarcam dârzenia în faţa instigărilor :D.
niciun offence, mi-a plăcut textul, aş fi căutat altă imagine, un model de spirală albă pe negru ca aia învârtită pe vremuri de iluzionişti, pentru inducerea hipnozei.
imediat. imaginea era o gluma
e o falsă spirală. efect optic. de fapt cunt cercuri concentrice, cum cere textul şi induce senzaţia de spirală hipnotizantă.
see! ai gasit si varianta care il aspiră (took him in). 🙂
şi mai zici că le potriveşti la noroc (imaginile cu textele)… e ştiinţă şi talent… dar nu vreau sa te plictisesc…
uite o spirala 🙂
mersi! ştii că vine Emir Kusturica în România? toamna asta
despre textele rascolitoare – ma bucur foarte tare 🙂 mai ales cand reactia asta e la emily dickinson… chiar asa cred ca e textul simplu ca firul de iarba si zguduitor ca un pas de urias
nu stiam 🙂 dar nici nu se schimba lucrurile cu vestea asta.
cam aşa ceva…
Acum am dat si eu peste dialogurile astea. Morfoze pare (parea) indragostit 😀
🙂
a fost primul meu vizitator…
s-a supărat, în final… el!
Până la urmă „modestul” nume ales s-a potrivit să fie al unui nobil, frumos şi râvnit de doamne 🙂 Să ai parte asemeni nick-name-lui ales de ocheadele tuturor prinţeselor 🙂
vorba americanului, „amen to that„! 😀
🙂
Eu credeam ca sergent e un grad inalt 😀